Skip to content

Voditeljica dr. sc. Ljerka Dulibić i članovi istraživačkog tima projekta dr. sc. Ivan Ferenčak, dr. sc. Tanja Trška i dr. sc. Petra Vugrinec predstavili su projekt na festivalu Art Zagreb. Predstavljanje je organizirano i provedeno na poziv Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske kao dio programa obilježavanja Dana europske baštine pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Namjera Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske bila je predstaviti recentna istraživanja s područja povijesti umjetnosti široj hrvatskoj javnosti. Bila nam je čast što je u tu svrhu odabran upravo naš projekt te smo sa zadovoljstvom osmislili panel izlaganje Provenijencija umjetničkog djela koje je Društvo uvrstilo u svoj program.

Prenosimo iz najave Društva: „Jednom kada napusti atelje, umjetničko djelo nadživi svog stvaratelja i postaje protagonist vrlo često živopisnih zbivanja, a povijest promjene vlasništva postaje zanimljiva baš kao i samo djelo. Upravo povjesničari umjetnosti često rekonstruiraju taj put. U tom kompleksom poslu moraju se uzeti u obzir političke i društvene okolnosti vremena, odnosno zakoni tržišta umjetnina i njegovi protagonisti te kolekcionari različitih pobuda i znalci različitih interesa. Provenijencija umjetničkog djela dio je potvrđivanja autentičnosti djela, ali i moralna odgovornost jer otkriva kontroverzne promjene vlasništva u vrijeme društvenih kriza i ratova. Članovi istraživačkog tima znanstvenog projekta Hrvatske zaklade za znanost Istraživanje provenijencije umjetnina u zagrebačkim zbirkama predstavit će nekoliko odabranih primjera iz područja svojih istraživačkih interesa i otkriti cijeli niz motiva koji su sakupljačima nekada (jednako kao i danas?) bili poticaj i smjernice pri kupovini umjetnina.“

Panel je održan 16. rujna 2021. u Hali V Tehničkog muzeja „Nikola Tesla“ u okviru festivala Art Zagreb.

Video zapis dostupan je na YouTube kanalu Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske.