Skip to content

Suradnici projekta dr. sc. Iva Pasini Tržec i dr. sc. Ivan Ferenčak objavili su znanstvene članke u novome broju časopisa Radovi Instituta za povijest umjetnosti (45/2021).

Dr. sc. Iva Pasini Tržec u radu O provenijenciji slike Majčinstvo Louisa de Monija iz Strossmayerove galerije starih majstora utvrđuje raniju provenijenciju slike koja je 1910. godine kao dio donacije Aleksandre Mlinarić rođ. Davydov dospjela u Strossmayerovu galeriju starih majstora HAZU. Autorica prati povijest slike u zbirkama i na prodajama u Nizozemskoj tijekom 18. i 19. stoljeća, a utvrđena provenijencija nije rezultirala samo popisivanjem smjene vlasnika, nego je omogućila i potvrdu atribucije slike nizozemskom slikaru Louisu de Moniju te je doprinijela saznanju o postojanju pandana slike.

U radu O provenijenciji nekoliko umjetnina iz Muzeja Mimara u Zagrebu dr. sc. Ivan Ferenčak donosi podatke o ranijoj provenijenciji, mogućim okolnostima prelaska u ruke Ante Topića Mimare te općenito o povijesnoumjetničkom vrednovanju šest umjetnina iz Muzeja Mimara u Zagrebu. Putem utvrđenog mjesta na tržištu i transfera predmeta ocrtana je Topićeva aktivnost tijekom 1930-ih i 1940-ih, upućeno je na aktere od kojih je Topić posredno ili izravno nabavljao umjetnine te su ujedno apostrofirane ranije zbirke u kojima su se pojedina djela nalazila.