Skip to content

Suradnici projekta dr. sc. Iva Pasini Tržec i Bartol Fabijanić objavili su znanstvene članke u novome broju časopisa Peristil. Zbornik radova za povijest umjetnosti (64/2021).

U radu O sudbini pet privatnih zbirki zagrebačkih židovskih obitelji za vrijeme i nakon sloma Nezavisne Države Hrvatske dr. sc. Iva Pasini Tržec polazeći od dokumenta koji je u srpnju 1941. godine sastavio Božidar Murgić istražuje sudbinu pet privatnih zbirki: Milana i Artura Marića, Žige Hercoga, Hinka Lederera i Julija Königa. Autorica predstavlja sudbinu oduzetih zbirki i pojedinačnih umjetnina, nastoji rekonstruirati nekadašnji sadržaj i opseg tih zbirki te predstaviti sakupljačke interese zagrebačkih sakupljača.

Bartol Fabijanić u radu Slike u Strossmayerovoj galeriji starih majstora iz nekoliko međuratnih plemićkih zbirki kontinentalne Hrvatske pažnju skreće na nekoliko slika koje potječu iz dvoraca kontinentalne Hrvatske: Bežanca, Trakošćana, Velikog Bukovca, Jastrebarskog, Ozlja i Novih Dvora zaprešićkih. Slike su u Galeriju pristigle posredovanjem poslijeratne Komisije za sakupljanje i očuvanje kulturnih spomenika i starina, tzv. KOMZA-e, a autor se u članku osvrće na njihovu međuratnu provenijenciju i sudbinu ranijih vlasnika u turbulentnim vremenima Drugog svjetskog rata i neposrednog poraća.