Skip to content

Voditeljica projekta dr. sc. Ljerka Dulibić vodila je, uz dr. sc. Antoniju Mlikotu sa Sveučilišta u Zadru, prvu radionica Pilot-projekta utvrđivanja podrijetla muzejske građe oduzete tijekom i nakon Drugog svjetskog rata, koji je Ministarstvo kulture i medija pokrenulo prošle godine.

Radionica je održana u organizaciji Muzejskog dokumentacijskoj centra i na njoj su sudjelovali stručnjaci iz devet hrvatskih muzeja koji su zaduženi za operativnu provedbu projekta, među kojima i suradnik na ZagArtColl_ProResearch projektu dr. sc. Ivan Ferenčak u ime Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Neposredan je cilj istraživanja prikupiti postojeće podatke iz svih izvora o predmetima koji su raspoređeni u muzeje na temelju odluke KOMZA-e (Komisija za sakupljanje i zaštićivanje kulturnih spomenika i starina) ili na druge načine, koji sugeriraju da je riječ o nelegalno oduzetoj ili zaplijenjenoj imovini Židova i drugih građana za vrijeme ustaškog režima i poraća, kao i podatke o postojećim protokolima za postupanje s takvim predmetima. Dugoročni ciljevi uključuju izradu strategije i razvoj metodologije za sustavno istraživanje provenijencije umjetnina u hrvatskim muzejima, unaprjeđenje struke i stručne edukacije te poboljšanje pravnog okvira za postupanje s nelegalno oduzetim umjetninama.

Više o radionici dostupno je ovdje.