Skip to content

Vinko Zlamalik, rođen 21. prosinca 1923. u Gradačcu, BiH, a preminuo 22. siječnja 1991. u Zagrebu, ostavio je dubok trag u hrvatskoj povijesti umjetnosti. Tijekom svoje karijere radio je u JAZU (današnja HAZU), prvo u Kabinetu za numizmatiku i medalje (1953.–1958.), a zatim kao upravitelj Strossmayerove galerije starih majstora HAZU od 1964. godine.

Zlamalik je bio dugogodišnji predsjednik DPUH-a i glavni urednik znanstvenog časopisa Peristil (1971.‒1990.). Njegova istraživanja obuhvaćala su širok spektar tema, uključujući stare majstore, modernu hrvatsku umjetnost, secesiju, simbolizam i medaljersko stvaralaštvo.

Zlamalik je također autor kataloga i izložbi posvećenih medaljerskom stvaralaštvu, starim majstorima i modernim hrvatskim umjetnicima kao što su Ljubo Babić, Jerolim Miše, te važnim donacijama umjetničkih djela od strane Josipa Jurja Strossmayera, Ante Topića Mimare i Josipa Kovačića.

Svi zainteresirani znanstvenici i stručnjaci pozvani su da svojim izlaganjima sudjeluju na skupu.

Prijava mora sadržavati sažetak izlaganja (do 1500 znakova s razmacima), naslov izlaganja, kratak životopis izlagača (do 400 znakova).

Izlaganja su usmena, uz prezentaciju, u trajanju od 20 minuta.

Sudionici ne plaćaju kotizaciju. Organizatori ne planiraju objavljivanje zbornika radova.

Organizacijski odbor: Ljerka Dulibić, Dino Milinović, Zvonko Maković, Martina Petrinović.