Skip to content

U organizaciji Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske i projekta ZagArtColl_ProResearch u Društvu povjeničara umjetnosti Hrvatske održan je 7. prosinca 2023. znanstveno-stručni skup Hrvatski povjesničari umjetnosti: Vinko Zlamalik (1923. – 1991.), posvećen najdugovječnijem upravitelju Strossmayerove galerije.

Nazočnima su se na početku skupa obratili dr. sc. Dino Milinović, predsjednik DPUH-a i Miroslav Gašparović, umirovljeni ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt te dugogodišnji suradnik Vinka Zlamalika u Strossmayerovoj galeriji. Izlaganja u četiri sesije moderirale su voditeljica projekta dr. sc. Ljerka Dulibić i suradnica projekta dr. sc. Tanja Trška.

Izlaganjima na skupu dr. sc. Ljerka Dulibić i dr. sc. Ivan Ferenčak pažnju su skrenuli na dva segmenta Zlamalikove obimne djelatnosti.

U izlaganju Vinko Zlamalik i Ante Topić Mimara dr. sc. Ferenčak pozornost je usmjerio na interakciju između upravitelja Strossmayerove galerije i donatora Ante Topića Mimare, na Zlamalikovu ulogu pri okupljanju umjetnina iz darovane zbirke u Galeriji te na njegov doprinos istraživanju, obradi i prezentiranju darovanih umjetnina.

Dr. sc. Dulibić izlaganjem Vinko Zlamalik i katalozi Strossmayerove galerije predstavila je stoljeće i pol kataloške obrade umjetnina iz Strossmayerove galerije te u tome kontekstu ukazala na međunarodnu važnost i prepoznatljivost kataloga stalnoga postava Galerije koje je tijekom svoga dugogodišnjeg mandata publicirao Vinko Zlamalik. Kao poticaj za raspravu, osvrnula se i na muzejske kataloge kao zaseban žanr povijesnoumjetničke literature te na promišljanja o mogućnostima suvremenoga prezentiranja umjetnina u obliku novoga kataloga.

Sva su predavanja bila popraćena ugodnim raspravama, a čitavom skupu u ime obitelji Zlamalik nazočio je Vinkov sin Mladen Zlamalik.

Program i knjiga sažetaka dostupna je ovdje.