Skip to content

Suradnici na projektu Ljerka Dulibić i Tanja Trška te Josip Klaić objavili su dva članka u časopisu Život umjetnosti: časopisu o modernoj i suvremenoj umjetnosti i arhitekturi 113/2 (2023).

Suradnice projekta Ljerka Dulibić i Tanja Trška objavile su izvorni znanstveni rad pod naslovom Doprinos Strossmayerove galerije starih majstora i inicijative građanskog društva u očuvanju pokretne baštine u Dalmaciji u međuraću i neposrednom poraću.

U tekstu se predstavljaju različiti aspekti procesa institucionalizacije struke i znanstvene discipline povijesti umjetnosti u Dalmaciji u razdoblju između dva svjetska rata i neposrednom poraću. Polazište je analiza arhivske dokumentacije sačuvane u Strossmayerovoj galeriji starih majstora Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i arhivskim fondovima koji okupljaju srodnu građu u drugim zagrebačkim institucijama (Državni arhiv u Zagrebu, Muzej suvremene umjetnosti)

Suradnik projekta Josip Klaić objavio je izvorni znanstveni rad pod naslovom Bukovčev Gundulić — lik pjesnika oblikovan kroz nacionalne institucije.

U članku se analiziraju četiri Bukovčeve kompozicije s Gundulićem kao glavnim likom za nacionalne institucije u Zagrebu: Jugoslavensku akademiju znanosti i umjetnosti, Odjel za bogoštovlje i nastavu Zemaljske vlade, Hrvatsko narodno kazalište i Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu. Promatra se isprepleteni odnos političkog i estetskog, nacionalnog i umjetničkog, slike i riječi u širem južnoslavenskom kontekstu te kroz ideju obrazovanja na narodnom jeziku biskupa Strossmayera.