Skip to content

samostalni istraživač, Zagreb

Bartol Fabijanić rođen je 1990. godine u Zagrebu. Diplomirao je povijest umjetnosti i sociologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2016. godine. Na Sveučilištu u Zadru upisao je 2019. godine poslijediplomski doktorski studij „Humanističke znanosti“ (smjer povijest umjetnosti) pri kojem izrađuje doktorsku disertaciju Umjetnine u Strossmayerovoj galeriji starih majstora HAZU pribavljene djelovanjem poslijeratne Komisije za sakupljanje i očuvanje kulturnih spomenika i starina (mentorica: dr. sc. Ljerka Dulibić, komentorica: dr. sc. Antonija Mlikota).

Jednogodišnje stručno osposobljavanje za muzejskog kustosa (2016. – 2017.) proveo je u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu. Od 2018. do 2022. godine bio je zaposlen na radnom mjestu asistenta u Strossmayerovoj galeriji starih majstora HAZU u sklopu Projekta razvoja karijera mladih istraživača – izobrazba novih doktora znanosti, sufinanciranog od Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Od 2018. godine sudjelovao je na međunarodnom znanstvenom projektu Transfer of Cultural Objects in the Alpe Adria Region in the 20th Century (TransCultAA), realiziranom u suradnji s projektnim timovima iz Njemačke, Italije i Slovenije (uz pridružene partnere iz Austrije), a organiziranom u okviru programa HERA (2016. – 2019).

Akademsku godinu 2021./2022. zahvaljujući stipendiji Bavarskog akademskog centra za središnju, istočnu i jugoistočnu Europu (BAYHOST) proveo je na jednogodišnjem je istraživačkom boravku na Ludwig-Maximilians-Universitätu u Münchenu.

Njegovo područje interesa obuhvaća istraživanje provenijencije umjetnina u turbulentnom razdoblju Drugog svjetskog rata i neposrednog poraća.